pondělí 10. února 2014

Rakousko není pouze rájem sjezdařů

U našich jižních sousedů je možné provozovat prakticky všechny myslitelné zimní sporty. Je tedy zřejmé, že ani běžecké lyžování není výjimkou. Z České republiky dobře dostupná střediska slibují svým návštěvníkům téměř dokonalé podmínky pro severské lyžování a vůbec nezáleží na tom, zda konkrétní oblast zahrnuje ledovec nebo ne.

Některá z oblíbených turistických středisek, jako je například Ramsau / Dachstein, se na běžce na lyžích přímo specializují. Jinde, jako například v západněji položeném Tyrolsku, představují udržované běžecké stopy především jakýsi doplněk ke sjezdovému lyžování a další z způsobů, jak aktivně strávit čas zimní dovolené.

Asi nejznámějším rakouským střediskem běhu na lyžích je již zmiňovaná obec Ramsau am Dachstein. Mírně zvlněná náhorní plošina v okolí obce s nadmořskou výškou kolísající mezi 1.100 až 1.500 m n. m. leží přímo pod jižními svahy majestátného pohoří Dachstein. Ovšem dolů do údolí, kterým protéká říčka Enns, je to dalších 400 výškových.


Díky této velmi příznivé poloze zde v průběhu celé zimy panují výborné podmínky pro běh na lyžích. Navíc téměř půlkilometr výškového rozdílu mezi náhorní plošinou a údolím způsobuje, že zatímco dolní partie se topí v mlze, plošina kolem Ramsau je zalitá slunečními paprsky. Jediné, co lze Ramsau coby centru běžeckého lyžování vytknout, je poměrně vysoký poplatek za použití zdejších běžeckých stop.

Celková délka běžeckých tratí v okolí Ramsau přesahuje 200 kilometrů a z toho téměř 20 kilometrů se nachází přímo na Dachsteinském ledovci. Ten se nalézá o další kilometr výše než stopy kolem Ramsau a záruka kvalitního sněhu je tady stoprocentní. Na Dachsteinský ledovec jezdí před sezónou, kdy je v nižších polohách nedostatek sněhu, pravidelně trénovat celá řada národních týmů včetně reprezentantů České republiky.

Nespornou výhodou Ramsau am Dachstein je blízkost známého centra sjezdového lyžování Schladmingu. Město bylo mimo jiné pořadatelem mistrovství světa v alpských disciplínách v roce 2013. Obě obce od sebe dělí jen pár kilometrů a vrcholek Planai, ústřední bod sjezdového areálu nad Schladmingem, mají běžci v zorném poli z mnoha míst běžeckých tratí u Ramsau.

1 komentář:

  1. Já se teda musím přiznat, že jsem byla v Rakousku akorát na sjezdovkách. Běžkování není zrovna můj šálek kávy. Nikdy jsem si nedokázala běžky namazat tak, aby se mi na ně nelepil sníh a hezky mi klouzaly. Se sjezdovými lyžemi taková práce není. Obzvlášť, když si je člověk půjčí z půjčovny . Pak nemusí řešit ani to, kam je v létě uklidí.

    OdpovědětVymazat